Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.com

Свята та розваги - «Вийся, віночку!»

Головна статті
Свята та розваги
Я здоров'я бережу, сам собі допоможу
«Вийся, віночку!»
Простоквашино
«Пригоди колобка»
Морська спортивна показуха
Малюки ідуть на річку
Подорож на морське дно
«Подорож на північ»
Всі сторінки

«Вийся, віночку!»

Мета: викликати в дітей позитивні емоції, стійкий інтерес до занять спортом; розвивати фізичні та вольові якості в умовах змагання. Продовжувати знайомити з ук¬раїнськими народними традиціями, з віночком як обе¬регом. Вдосконалювати навички виконання основних ру¬хів, а також відповідних дій в іграх за правилами. Розвивати спритність, швидкість, уважність, кмітливість. Виховувати інтерес до народних оберегів, почуття ко¬лективізму та взаємодопомоги.

Матеріал: два українських віночки, дві заготовки для них, два кошички з голівками квітів (за кількістю ді¬тей), великі площинні квіти (за кількістю метеликів), па¬перовий листок латаття (діаметром 50 см), наголівнички для Дюймовочки, Жабки та метеликів.

Хід розваги

Зала прикрашена зеленню, квітами, різнобарвними стріч¬ками. Діти стоять біля входу.

Ведуча

Ой заходьте, діти-квіти, Будемо гостей стрічати Та віночки сплітати. Як віночки сплетемо, У танок всі підемо.

Під звучання української народної музики діти "змійкою" йдуть за ведучою — "сплітають вінок". Потім перешикову¬ються через центр у три колони.

Ведуча

Хлопчики й дівчатка, колони підрівняйте Й розминку - веселинку зі мною починайте!

1. Комплекс загальнорозвиваючих вправ ♦

"КВІТОЧКИ пелюстками ДО СОНЦЯ"

Піднімання рук у сторони та вперед. В.п. — o.с., руки опущені донизу. 1 — підняти руки в сторони (вдих); 2 — простягнути руки вперед (видих); 3 — розвести руки в сторони (вдих); 4 —опустити руки вниз (видих). Повто¬рити 8 раз

"Квіточки загойдались під вітерцем".

Нахили тулуба вбік. В. п. — ноги на ширині стопи, руки опущені донизу. 1 — нахили тулуба лівобіч, підня¬ти руки через сторони вгору (вдих); 2 — повернутись у в.п. (видих); 3-4— те саме правобіч. Повторити 8 разів.

"Квіточки нахилилися, присіли, торкнулися матері-землі ^відчули її тепло й знову розправили пелюстки".

Нахили тулуба вперед, присідання. В.п. — ноги на ширині плечей, руки в боки. 1 — нахилити тулуб упе¬ред, одночасно розводячи руки в сторони (видих); 2 — присісти, простягнути руки вперед (вдих); 3 — торкну¬тися руками підлоги (видих); 4 — повернутися у в.п. (вдих). Повторити 6-8 разів.

"Сонечко сховалося — квітоньки стулили свої пелюстки".

Присідання. В.п. — o.с. 1 — присісти, підняти руки вгору долонями вперед (видих); 2 — повернутися у в.п. (вдих). Повторити 8 разів. "Квіти закружляли".

Стрибки з обертанням на місці лівобіч і правобіч. В.п. — o.e., руки в боки. 1-4 — стрибки на МІСЦІ з обер¬танням щоразу на 90° лівобіч; 5-8 — те саме правобіч. Повторити 4 рази.

"Бджоли прилетіли, медок зібрали й полетіли ".

Перешикування в одну колону. Ходьба в повільному темпі з рухами рук угору-вниз (10-12 разів).

Ведуча. Квітоньки кружляли, кружляли, а тепер — гляньте — наш віночок розсипався. Допоможіть мені зі¬брати його.

2. Естафета

«Хто швидше збере квіти для віночка»

Дітей ділять на два однакових гурти, шикують у колони по одному паралельно одна до одної. Перед ними креслять стартову лінію. На відстані 8-10 м від стар¬ту ставлять стояк із двома заготовками для віночків (з гачками). Відразу за стартовою лінією перед кож¬ним гуртом кладуть кошичок з голівками квітів (з пе¬тельками). За командою ведучої—"Увага, руш'" — діти з обох гуртів по черзі беруть квітку зі свого кошика й біжать до стояка. Причіплюють квітку до віночка, повертаються до своєї команди й стають у кінець колони. Перемагає той гурт, де діти раніше від інших за¬кінчили гру без помилок. (

3. Естафета

«Вийся, віночку»

Отамани обох гуртів тримають у руках віночки. На сиг¬нал ведучої кожен передає віночок над головою дитині, яка стоїть позаду, а вона передає його так само далі. Останній у колоні, отримавши віночка, оббігає свою ко¬лону з правого боку, стає у ній першим і передає віноч¬ка над головою назад. Так триває доти, доки діти з обох гуртів не перебіжать наперед із віночком. Перемагає ко¬манда, яка швидше передасть віночок.

4. Рухлива гра

«Дюймовочка та метелики»

За допомогою лічилок обирають Дюймовочку та Жабку. Решта дітей — метелики.

Лічилка для Дюймовочки:

Ти, Дюймовочко маленька, І казкова, і гарненька. Полічімо: раз, два, три, Ну ж бо швидше обери. Годі вже нам вибирати — Тобі Дюймовочкою стати!

Лічилка для Жабки:

Жабко, Жабко, де ти є? Чути кумкання твоє. Годі, Жабко, позіхати, Час Метелика впіймати!

На "галявині" розкладені великі площинні квіти — це ха¬тинки метеликів. Вони сидять на кожній квітці, а Жабка — на окремому листку латаття.

Дюймовочка

Гей, метелики, вставайте, Гру-забаву починайте.

Будем весело кружляти, Радо сонце зустрічати!

Метелики прокидаються, вилітають зі своїх домівок, стри¬бають, танцюють під музику, зрештою, будять Жабку. Жабка прокидається і вдає, ніби вона розгнівана.

Жабка

У болоті я сиджу, Своє царство стережу. Хто посмів потурбувати, Тут співати й танцювати?

Жабка вистрибує з листка й намагається впіймати мете¬ликів та Дюймовочку. Всі біжать до квітів-хатинок. Дюймо¬вочка також шукає собі вільну домівку. Комусь із гравців не вистачає квітки, а бути вдвох на одній квітці не можна. Метелик (або Дюймовочка), якому не вдалося сховатися, тікає від Жабки. Коли Жабка впіймає Метелика або (Дюй¬мовочку), решта гравців (усі разом) звертаються до неї з проханням:

Діти

Люба Жабко, постривай, Метелика (Дюймовочку) не чіпай!

Жабка

Ква, ква, ква, я відпускаю, Гру спочатку починаю.

Гра повторюється знову.

5 Конкурс па гадок про КВІТИ.

Цвіте синьо, лист зелений землю прикрашає,

Хоч мороз усе побив, його не займає.

{Барвінок)

Стоїть півень на току у червонім ковпаку.

(Мак)

Гарні в лузі сестрички — очі золотенькі, вії біленькі.

(Ромашки)

Ведуча. От ми й відгадали, які квіти зібрані в нашому віночку Український віночок — це не просто краса, а й оберіг нашого народу.

Ми на свято йшли, ми віночка знайшли, Мали з того радіти. А тепер ось який — на голівці лежить, буде радість в нім жити.



Finland inotur picma